Rengöring av kontoret: åtta tips för att göra ett gott intryck

Kontor är helt enkelt magneter för damm. Papper tar med sig små dammpartiklar, med öppna hyllor i mappar finns det perfekta gömställen för dammpartiklar som vill undkomma dammsugaren och städpersonalens moppar. Om du drar ut dessa mappar flyter små moln av damm genom kontoret och sätter sig överallt.
De kommer in i mörka hörn under skrivbordet, bakom dörren eller i hörnet mellan hyllan och väggen, där inget dammsugarmunstycke, hur smalt det än är, passar in. Där väntar de på rätt ögonblick för att krypa ut och sprida så mycket förlägenhet som möjligt. Till exempel när chefen eller den viktigaste kunden plötsligt kommer in.
Hjälp vad du ska göra 9.30, och en viktig kund har meddelat ett överraskningsbesök! Tyvärr blev städpersonalen också överraskande och kontoret ser inte särskilt lämpligt ut för besök. Allt är dammigt, fönstren ser dimmiga ut och tack vare flera samtidiga beställningar finns det mappar och pappersbuntar som ligger överallt.
Hur kan du rädda denna situation, omvandla kaoset till ordning på ett ögonblick och driva dammråttorna ur deras avlagringar? Vi har samlat några tips för dig om hur du kan piska upp kontoret åtminstone visuellt på kortast möjliga tid för att få ett bra intryck.

Skapa snabbt ytlig ordning

Om du har ett låsbart skåp, bör du först förvisa personliga skrivbordstillbehör som en omfattande samling bilder, gummiänder och samlingen av pennor som är för korta eller olämpliga pennor bakom dörrar eller i lådor (som också kan låsas om möjligt). Samma öde borde ta sig över allt pappersarbete som du inte snabbt och snyggt kan lagras i öppna hyllor.
Ta bort använda koppar, glas eller tallrikar från skrivborden eller datorborden och lägg dem i diskmaskinen. Töm också papperskorgen samtidigt.

Toalettförpackning

Även besökare måste gå på toaletten. Det säger sig självt att toaletterna måste vara rena. Städningen är inte de anställdas jobb, men arbetsgivaren måste ta hand om av det och som regel beställer ett städföretag. Ändå gör ingen liten kontroll för att se om städpersonalen har arbetat rent och om det har skett någon smuts under tiden. För övrigt är besökare också glada om toalettrummen är utrustade i enlighet med arbetsplatsens riktlinjer.

Rengör glasytorna

Fönster med regnfläckar och skärmar med dammlager gör omedelbart ett orättvist intryck. En fönsterskrapa och en mikrofiberduk (eller en liten frottéduk) gör ett bra jobb här: gnugga rutorna snabbt med en väl fuktad hälft av mikrofiberduken. Använd sedan fönsterskrapan för att ta bort vattnet från topp till botten (samla det med mikrofiberduken så att golvet inte får fläckar från smutsigt vatten). Polera bort de återstående vattendropparna med den torra halvan av trasan – klar.
För skärmar bör du alltid ha skärmrengöringsdukar till hands och använda dem. Inramade bilder på skrivbordet förtjänar också en kort polering.

Rengör tangentbordet och musen

I synnerhet vita nycklar och vita möss skapar en grå slöja av fingerfett och damm – detta ser omedelbart ohygieniskt ut. Rengöringsdukar på tangentbordet eller en mikrofiberduk fuktad med några droppar vatten tar snabbt bort de gråaktiga spåren av din skicklighet.

Förbered stolar

Ser ditt kontor och besöksstolar ut som att Noah sist satt på dem på arken för att så många dammlager har satt sig på dem?
Besöksstolen ska frigöras från hår och ludd och placeras strategiskt samtidigt: Vid konferensbordet med utsikt över det rena fönstret. Ha en ren kaffekopp, ett glas vatten och några kex redo, det ser inbjudande ut. Din egen kontorsstol ska naturligtvis också rengöras kort.

Rengör golvet

Kontorsgolvet ska vara fritt: det bör inte vara trassliga kablar som ligger runt, dammsugaren ska sluka dammråttorna så snabbt som möjligt – det kan göra mycket på fem minuter.

Inomhusluft: från lukt till doft

Om det luktar friskt på kontoret ser det omedelbart renare ut än om luften är gammal
och smaklös. Ventilera byggnaden ordentligt, men ibland är det för blåsigt eller för mycket avgaser som blåser in. Då hjälper en subtil luftfräschande spray, helst gjord av naturliga oljor och inte den konstgjorda nålcocktailen för toaletter.
Eteriska oljor från citrusfrukter har en stämningsförbättrande och mentalt uppfriskande effekt. De kan också droppas på näsdukar som är strategiskt placerade runt rummet.

Färska blomsterarrangemang: krisen på kakan för det besökarvänliga kontoret

Om det fortfarande finns tillräckligt med tid kan du snabbt köpa en enda blomma med lite grön dekoration i blomsterbutiken runt hörnet. Innan du gör detta bör du dock se om det finns en lämplig vas eller ett högt glas som rymmer dekorationen. På fönsterbrädan, vid mötesbordet eller på skrivbordet är en liten blomdekoration vänlig och inbjudande.

Slutsats

Medan i större företag är det vanligtvis någon som har till uppgift att städa kontoren och det handlar mer om kontroll och finjustering, men det kan vara pinsamt, särskilt på en egenföretagares hemmakontor när ett kundbesök planeras in på kort varsel.
Bra kontorsmöbler hjälper till med sådana överraskningsbesök: Kaos kan förvaras snabbt och enkelt bakom stängda kontorsskåpdörrar eller i rullskåp och lådor: kontoret ser snyggt ut på nolltid. Ytterligare en anledning att inte vara snål när man väljer kontorsutrustning utan att investera i kvalitet och sinnesro.