Rengöring av verkstäder: så fungerar det!

De mest olika idéerna omsätts i en verkstad. Under processen lämnar rester från arbete på arbetsstycken, såsom spindlar, men också arbetsmaterial som oljor och fetter tydliga spår. För ett effektivt och hållbart arbete är det hög tid att ordna rätt städning för din verkstad. Vi som utför kontorsstädning i Göteborg utför även detta, kontakta oss!

Vårt blogginlägg idag tittar på frågan om hur du kan genomföra rengöring av verkstaden samt underhåll av andra ytor och se till att din arbetsplats och dina kollegor alltid är i ett perfekt och säkert skick.

I vår checklista för rengöring av verkstaden hittar du viktiga tips och tricks om ämnet och du kanske upptäcker ett eller annat tips som du inte visste tidigare.

Minska smuts

Särskild uppmärksamhet vid verkstadsunderhåll riktas mot rengöring av verkstadsgolvet. Golven här är särskilt använda och regelbunden rengöring är nödvändig av säkerhetsskäl.

Eftersom endast välskötta golv minimerar risken för arbetsolyckor. Dessutom spelar hygieniska aspekter en avgörande roll för städningen här.

Med regelbunden grundlig rengöring ser du till att smuts minskas och avlägsnas efter arbetet. Förutom lös smuts, som enkelt kan avlägsnas med en kvast, används också tekniska apparater som du kan uppnå noggrann rengöring även i svåråtkomliga hörn.

Dessutom bör du göra intensiv golvrengöring under en vald cykel, som, beroende på golvbeläggningens art, kan utföras med eller utan tätning.

Här erbjuder exempelvis impregneringar möjligheten att skydda golvet från förnyad smuts och därmed säkerställa att verkstaden enkelt kan rengöras.

Använd verkstadssystem

Ett effektivt verkstadssystem säkerställer att du optimerar arbetet i din verkstad med individuella lösningar. Olika skåp, hyllsystem och modulinsatser, som är särskilt anpassade efter behoven i verkstäder, gör att du kan lagra alla verktyg optimalt och skydda dem från smuts.

Alla enheter är redo att användas när som helst och kan förvaras på en traditionell plats direkt efter jobbet, där de kan hittas igen när som helst.

Tack vare en snygg verkstad där det finns ett visst organisationssystem är rengöring särskilt lätt och kan utföras rutinmässigt utan verktyg och arbetsmaterial som hindrar rengöringen.

Använd lämpliga rengöringsmedel

Att välja rätt rengöringsmedel kommer att göra din verkstadsarbete mycket enklare, särskilt när envis smuts, till exempel från oljerester, måste tas bort.

Det finns många speciella rengöringsmedel tillgängliga på marknaden idag som tar bort utvalda fläckar utan att lämna några rester. Dessa inkluderar bland annat speciella industriella rengöringsmedel som du kan använda för att rengöra stålytor och hårda golv, men också för att ta hand om enheter och maskiner.

I detta sammanhang bör du alltid följa den detaljerade beskrivningen av produkten och endast använda respektive rengöringsmedel enligt tillverkarens specifikationer.

Ett annat tips är användningen av så kallat vax eller oljespån. Dessa binder smuts som orsakas av fetter och oljor så fort de uppstår och möjliggör därmed ett bra rengöringsresultat, till exempel i kombination med lösningsmedelsbaserade golvvaxmedel.

Använd smarta enheter

Våta och torra dammsugare rekommenderas för verkstäder. Moderna kombinationsenheter kan användas individuellt och därmed säkerställa hållbar renhet, torr eller våt. Många erbjuder också en sug- och blåsfunktion i en enhet för att säkerställa god rengöring. Verkstadsdammsugarna har speciella filtersystem som absorberar även den finaste smutsen utan att skada enheten.

Med stöd av utbytbara munstycken, såsom golv- eller sprickmunstycken, når du till och med hörn som är svåra att komma åt.

En högtrycksrengörare kan också verkligen göra arbetet enklare, men det bör endast användas när verkstaden faktiskt har städats och inga arbetsstycken kan skadas som ett resultat.

Håll ett öga på medarbetarnas välfärd

En viktig aspekt bör inte saknas i checklistan för rengöring av verkstäder: arbetssäkerhet. Detta är lagligt reglerat i arbetsmiljölagen samt i olycksförebyggande förordningen och hänvisar till utvalda säkerhetsföreskrifter.
Detta inkluderar bland annat att informera dina anställda om möjliga risker i verkstaden och träna dem i hantering av utrustning, farligt gods och använda ämnen, såsom rengöringsmedel. De är optimalt skyddade med rätt arbetskläder.

En ren verkstad inkluderar också välskötta personalrum och sanitära anläggningar. I checklistan för rengöring av en verkstad ingår även rengöring av gemensamma rum och kök, omklädningsrum och toaletter. Se till att alla hygienkrav uppfylls och att alla ytor desinficeras regelbundet.

Med hjälp av en städplan kan du registrera alla viktiga uppgifter som säkerställer att dina anställda känner sig bekväma i verkstaden och att alla säkerhetskrav följs. I det första steget bör det tydligt regleras vem som tar på sig respektive städansvar. Både interna anställda och en extern tjänsteleverantör kan övervägas för detta.

Få professionell städning

Rengöring av verkstaden förknippas ofta med mycket ansträngningar, som ofta inte kan utföras i den pågående arbetsprocessen. Vid denna tidpunkt är det tillrådligt att anställa ett erfaret städteam som förutom grundlig rengöring tar på sig alla städuppgifter som uppstår i din verkstad.

För att få en exakt översikt över möjliga tjänster och tillhörande priser kan du först få ett kostnadsfritt, icke-bindande erbjudande. Den listar alla tjänster och tillhörande kostnader i detalj. På detta sätt undviker du oförutsedda kostnader och har en meningsfull grund för att planera din budget för städningen i din verkstad, vi ägnar oss mestadels till kontorsstädning men kan städa industrier och verkstäder också.

Verkstadsstädning implementeras pålitligt!

Utföra en varaktig verkstadsstädning? Med hjälp av vår checklista för rengöring av verkstaden har du fått värdefull information som hjälper dig i effektivt underhåll och därmed också ökar produktiviteten i verkstaden.

Förutom rätt rengöringsmedel hjälper moderna apparater dig också att utföra alla nödvändiga uppgifter. Ett annat alternativ är professionell verkstadsrengöring av ett erfaret team. Våra experter utför kontorsstädning och andra städtjänster, inklusive verkstadsstädning, i hela Göteborg.

I ett personligt möte med dig på plats gör vi vår egen bild och kontrollerar bland annat golvets skick i arbetsrummen. Tillsammans kan vi planera stegen för professionell rengöring och även diskutera ämnen som skyddstätningar till exempel. Kontakta oss för Göteborgs bästa kontorsstädning.